Ana içeriğe atla

Fakültemiz akademisyenlerine "Yapay Zeka ile Proje Yazma Eğitimi" Dekan Yardımcımız Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Hocamız Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız ve Mekatronik Mühendisliği Bölümü Hocamız Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çağrı Kutlu tarafından eğitim verildi. Eğitimde, yapay zekâ modellerinin temelleri, TÜBİTAK proje yazım süreci ve yapay zeka tabanlı uygulamaların akademik amaçla nasıl kullanılabileceği konuları üzerinde bilgiler verildi.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı, yapay zekanın günümüzde ve gelecekteki önemine vurgu yaparak "Yapay zeka, bilim ve teknolojinin en hızlı gelişen alanlarından biridir. Bu alanda yetkin akademisyenler yetiştirmek ve nitelikli projeler üretmek ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir. Bu eğitimle, fakültemiz akademisyenlerinin yapay zeka konusunda bilgi ve becerilerini artırmayı ve proje yazma kapasitelerini geliştirmeyi amaçladık." dedi.

Eğitimin ilk bölümünde Doç. Dr. Mustafa Zahid YILDIZ, Tübitak proje yazım sürecinin önemli bileşenlerini anlatıp "Tübitak projeleri, bilimsel araştırma ve yenilikçi geliştirme faaliyetlerine destek sağlayan önemli bir kaynaktır. Proje yazarken, araştırma sorusunun net ve özgün olması, literatür taramasının güncel ve kapsamlı olması, yöntemin uygun ve etkili olması, bütçenin gerçekçi ve makul olması gibi hususlara dikkat edilmesinin öneminden söz ederek, yapay zeka modellerinin arka planını ve gelişimini de katılımcılara aktardı. Yapay zeka, insan zekasını taklit edebilen veya aşabilen bilgisayar sistemlerinin tasarımı ve uygulaması olduğunu, Yapay zeka alanında son yıllarda büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirterek, özellikle derin öğrenme gibi yöntemler sayesinde, görüntü işleme, doğal dil işleme, ses tanıma, oyun oynama gibi pek çok alanda insan performansını yakalayan veya geçen yapay zeka sistemleri geliştirilmiştir." dedi.

Eğitimin ikinci bölümünde ise Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çağrı Kutlu, yapay zeka tabanlı uygulamalar ile Tübitak 1001 projesinin nasıl yazılabileceğini anlatıp yapay zeka tabanlı uygulamaların farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği ve hangi problemleri çözebileceği konusunda örnekler verdi.

Sunumunun sonunda da katılımcılara yapay zeka tabanlı uygulama geliştirmek için kullanabilecekleri araçlar ve kaynaklar hakkında bilgiler verdi.

Eğitimin sonunda katılımcılar tarafından belirlenen bir proje konusu üzerinde çalışarak, tüm dokümanın kısa sürede oluşturulması sağlandı. Eğitim uygulamalı bir şekilde tamamlandı.

Eğitim sonrasında katılımcı akademisyenlerimiz , eğitimden memnun kaldıklarını ve yapay zeka ile proje yazma konusunda önemli bilgiler edindiklerini ifade ettiler. Sunumu Gerçekleştiren Hocalarımıza teşekkür ettiler.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı ‘da , akademisyenlerimize yönelik bu tür eğitimlerin zaman zaman verileceğini belirterek Sunumu gerçekleştiren hocalarımıza ve katılımcı Akademisyenlerimize ve teşekkür etti.

Galeri