Ana içeriğe atla

SUBÜ Konuşmaları’nın 3. konuşmacısı Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu oldu. Kuzu, “Ay’a kadar gidip onun yörüngesine girmeyi ve sert iniş yapmayı düşünüyoruz. Sıvı yakıt motorumuz bitmek üzere. Testleri yapıldı” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen ‘SUBÜ Konuşmaları’ programının 3. konuşmacısı Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu oldu. Üniversitenin YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan ve ‘Uzay Teknolojileri ve Türkiye’nin Milli Uzay Hamlesi’ başlığıyla gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü SUBÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız üstlendi. Katılımcılardan gelen soruların da yanıtlandığı söyleşide Türkiye Uzay Ajansı’nın misyonu, hedefleri ve Türkiye’nin bu anlamdaki potansiyeli konuşuldu. İletişim teknolojilerine yönelik planlar ve uzay yolculuğundaki hedefler masaya yatırıldı.

Sektörün büyümesi sürüyor
Dünyanın evrende küçük bir nokta olmasına rağmen büyük bir kütle olduğunu kaydeden Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, “Bu külteden kurtulmak için de saniyede 11 kilometre hızla gitmeniz gerekiyor. 64 yıldır bir yarış var. Belli başlı ülkeler teknoloji geliştirebiliyor. Diğer ülkeler ise geriden geliyor. Toplamda bu teknolojiyi geliştiren 20 ülkeden fazla değil. Geçmişte çok büyük bütçeler ayrıldı. 1969’dan sonra yarış hız kesmiş gibi görünse de sektörün büyümesi devam etti. Bu alandaki çalışmalarla günlük hayatta kullandığımız birçok alet edevat da geliştirilmiş oldu. Bu şekilde binlerce ürün var. 2000’li yıllardan itibaren özel sektör de işin içine girmeye başladı. Hatta uzay turizmi bir ticaret haline dönüştürülmek isteniyor” diye konuştu.

Uzay teknolojilerinde gecikmedik
80-90 civarında ülkenin uzay ajansı bulunduğunu belirten Kuzu, “Ancak bunların ilk 10’u hariç geri kalanının bütçesi küçük. Tarihte hiçbir şeyde gecikmeden bahsedemeyiz. Nokia dünyaya telefon satıyordu ama geride kaldı. Bir anda yakalanan bir çizgi ile yükselişe geçebilirsiniz. İyi değerlendirmek ve geleceği okuyabilmek lazım. Türkiye özellikle son 10 yılda savunma sanayinde iyi bir çizgi yakalamış durumda. Çok fazla engel var. O nedenle güçlü bir irade ortaya koymak lazım. Uzay teknolojilerinde gecikmedik. Projeler arttıkça insan kaynakları artacak. Havacılık ve uzay çalışmaları iç içe geçmiş durumda. Türkiye Uzay Ajansı’nın projelere destek olmak gibi bir misyonu da var. TEKNOFEST’i çok önemsiyorum. Yarışmalar öğrencilere çok şey katıyor. Bu anlamda bütçesel katkı sağlamak için de ilk görüşmemizi gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin geliştireceği projeleri kolaylaştırma hedefindeyiz.”

Heyecanlıyız
Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk etapta belirlediği 10 ana hedefi olduğunu söyleyen Kuzu, “Bunlar arasında Ay’a sert iniş ve astronot yetiştirilmesi konusu süre olarak zorlayıcı hedefler. Ay’a sert iniş için alçak yörünge uyduyu çıkarak güçte değiliz. Öncelikle bir firmayla alçak yörüngeye çıkmak, daha sonra kendi yaptığımız roket motoruyla Ay’a kadar gidip onun yörüngesine girmeyi ve sert iniş yapmayı düşünüyoruz. Sıvı yakıt motorumuz bitmek üzere. Testleri yapıldı. Ama bu tek başına yeterli değil. Misyonu olgunlaşınca proje başlatılacak. Astronot hedefi daha yapılabilir bir hedef. SpaceX bu süreci 1,5-2 yıla kadar düşürdü. Astronotların önündeki buton sayısı 40-50’ye kadar düştü. Bu sene içinde bir ulusal yarışma yapılacak. Seçilecek 3 kişi eğitilecek, 1 kişi deney yapmak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek. Diğer hedeflerimiz de güzel hedefler. Teknopark kurmak ve projeleri arttırmak bunlar arasında yer alıyor. Çalışmalara zaman koymak önemli. Bir hedef var. Gençler ve mühendisler heyecanlı. Ben bu hedeflere ulaşabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandım.

Galeri