Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Gerilim Tekniği dersi kapsamında Sakarya Arifiye 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Hilkar Elektrik şirketine ait fabrikaya teknik bir ziyaret düzenlendi.

Teknik ziyaret boyunca, şirketin yüksek gerilim ürün yelpazesi incelendi. Bir yüksek gerilim ürününün siparişinden üretim teslimat ve kurulumuna kadar devam eden mühendislik süreçleri hakkında bilgiler alındı. Şirketin temel çalışma alanı olan, harmonik filtre reaktörleri, şönt reaktörler gibi reaktör türleri, ve birçok çeşitte yüksek gerilim dirençleri, şok bobinleri, RLC yük setlerinin üretim ve arge çalışmaları hakkında bilgiler alındı. Akredite test laboratuvarında,

400kV İzolasyon Delinme Dayanım Testi

700kV Yıldırım Darbe Oluşturma ve Atlama Testi

Yüksek Gerilim Senkron Generatör Devreye Alma ve Senkronizasyon Testleri

A.G. ve O.G Akım ve Gerilim Trafosu Testi yapıldı.

Ziyaret sonrası açıklamada bulunan Yüksek Gerilim Tekniği dersi hocası ve ziyaret koordinatörü Doç. Dr. Metin VARAN, öğrencilerin yüksek gerilim dersi boyunca öğrendikleri teorik bilgi ve tekniklerin hali hazırda başta TEİAŞ olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde enerji üretim, iletim ve yüksek gerilim sektörleri için yüksek kalitede mühendislik ürünlerini üreten ve işletme problemlerine çözümler sunan yeni ürün yelpazesine sahip bir üretim merkezine ziyaretle pekiştiği ve somutlaştığını ifade etti. Yüksek gerilim deney ve testlerinin, pahalı, tehlikeli ve yüksek bilgi gerektiren bir uzmanlık alanı olması dolayısıyla sınırlı sayıda araştırma merkezinde yapılabilen bu deney ve testlerin Hilkar Elektrik tarafından bizlere sağlanmış olması öğrenciler için önemli bir kazanım olduğunu ifade etti. “Teknik ziyaret boyunca bizlere bu organizasyonu yapmamıza yardımlarını esirgemeyen Teknoloji Fakültesi Dekanlığımıza ve Hilkar Elektrik Genel Müdürü Hilmi Çorapsız Bey ve çalışanlarına tüm öğrencilerim adına teşekkür etmek istiyorum.” dedi.