Fakültemiz Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit SOYASLAN’ ın “Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi" başlıklı buluşu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2022 013645 tescil numarası ile patent almaya hak kazandı. Buluşun üretim ve test süreçleri 2210394 numaralı proje ile TÜBİTAK 1512 programı kapsamında desteklenmiş ve prototip üretimi yapılmıştır. Yapılan testlerden başarı ile geçen buluşun, sektörde önemli bir açığı kapatması bekleniyor.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nün patent sahibi olduğu buluşun başlıca amacının; üretim süreçlerinde döküm yöntemine ihtiyaç duymayan ve motor gövdesinin aynı zamanda motor şasisi görevi yapacağı, motor gövdesinin asansör taşıyıcı rayına direkt olarak dik bir şekilde bağlanacağı ve tahrik sisteminin yükünün tamamının binaya binmeyeceği tümleşik bir asansör çekiş sistemi ortaya koymak olduğu belirtildi.

Trakya Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Yusuf AVŞAR ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet FENERCİOĞLU’ nun da buluş sahipleri arasında yer aldığı ürüne, asansör sektöründe çalışan ulusal ve uluslararası firmaların yoğun bir ilgisinin olduğu ve seri üretim için görüşmelerin yapıldığı belirtildi.

Üniversitemizin tescillenen ilk buluşu olma özelliğini taşıyan yüksek verimli, tümleşik asansör motorunun hem sektör hem de ülkemiz için katma değerli bir ürün olmasını diliyor, fakültemiz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mücahit SOYASLAN’ ı tebrik ediyoruz.