Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Teknoloji Fakültesi, akademik ve araştırma alanında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 25 Haziran Salı günü, 10:00-12:30 saatleri arasında Teknoloji Fakültesi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen “Yapay Zeka ile Makale ve Proje Yazma Eğitimi”, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Etkinlik, biyomedikal mühendisliği doktora öğrencisi ve aile hekimi Dr. Türker Berk Dönmez ile Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Zahid YILDIZ’ın eğitmenliğinde gerçekleştirildi.

Eğitime, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı, fakülte araştırma görevlileri ve diğer fakültelerden birçok akademisyen katıldı. Eğitimde, yapay zekanın akademik makale yazımındaki ve Tübitak projelerindeki verimli kullanımı üzerinde duruldu.

Eğitimde ilk olarak, disiplinler arası bir makalenin yazımı için farklı alanlardan seçilen verisetlerinin değerlendirilmesi üzerinde duruldu. Katılımcılara, farklı disiplinlerden verilerin nasıl bir araya getirileceği, bu verilerin analizinde kullanılacak istatistiksel yöntemlerin yapay zeka araçları ile nasıl entegre edileceği anlatıldı. Özellikle biyomedikal mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve sosyal bilimler gibi farklı alanlardan seçilen verilerle çalışmanın zorlukları ve avantajları tartışıldı.

Dr. Türker Berk Dönmez, yapay zeka araçlarının akademik makale yazımında nasıl organize edileceğine dair ipuçları verdi. Katılımcılar, yapay zeka araçları kullanarak makale başlıklarının belirlenmesi, özet ve giriş bölümlerinin yazılması, metodoloji ve sonuç bölümlerinin düzenlenmesi gibi konularda uygulamalı eğitim aldı. Ayrıca, doğru akademik referanslara ulaşmak için farklı yapay zeka araçlarının nasıl entegre bir şekilde kullanılacağına dair bilgiler paylaşıldı.

Eğitim sırasında, katılımcılar yapay zeka destekli metin düzenleme ve referans yönetimi araçlarını kullanarak kendi makale taslaklarını oluşturma fırsatı buldu. Bu sayede, teorik bilgilerin pratik uygulamaya dönüştürülmesi sağlandı. Eğitmen, özellikle yapay zekanın literatür taraması, veri analizi ve sonuçların yorumlanması gibi süreçlerdeki etkisini vurguladı.

Doç. Dr. Mustafa Zahid YILDIZ ise özellikle Tübitak projelerinde yapay zekanın kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Tübitak 1005 projesi şablonu üzerinde yapılan çalışmada, proje önerilerinin yazımı, bütçe planlaması ve proje yönetimi konularında yapay zeka araçlarının nasıl kullanılabileceği tartışıldı. Katılımcılar, proje yazım sürecinde yapay zeka desteği ile daha sistematik ve organize çalışmanın önemini kavradılar. YILDIZ, yapay zekanın proje yönetiminde sağladığı verimliliğin yanı sıra, proje sonuçlarının raporlanmasında da büyük kolaylıklar sunduğunu belirtti.

Eğitim sonunda, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı, bu tür eğitimlerin akademik performansı artırmada ve araştırma kalitesini yükseltmede büyük bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, yapay zekanın akademik çalışmalara entegrasyonunun, akademisyenlere zaman kazandırdığını ve daha etkili sonuçlar elde etmelerini sağladığını ifade etti.

Doç. Dr. Mustafa Zahid YILDIZ ise, eğitimin son derece verimli geçtiğini ve bu tür etkinliklerin devamının geleceğini bildirdi. İkinci bir yapay zeka ile makale ve proje yazma eğitiminin Eylül ayında tekrar yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, uygulamalı Tübitak projesi eğitiminin de büyük bir merakla beklendiğini sözlerine ekledi.

Sonuç olarak, SUBÜ Teknoloji Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Yapay Zeka ile Makale ve Proje Yazma Eğitimi”, katılımcılara yapay zekanın akademik çalışmalarında nasıl kullanılabileceğine dair kapsamlı ve uygulamalı bir bakış açısı sundu. Bu tür etkinliklerin, üniversitenin akademik ve araştırma alanındaki başarısını daha da artıracağına inanılıyor. Eğitime katılan tüm akademisyenler, yapay zekanın sunduğu imkanlardan faydalanarak daha etkili ve verimli çalışmalar yapmayı hedefliyor.